Kesä ja kalaruoat: hauki-skagenhampurilaiset



 Mökkikausi on alkanut ja sen myötä Petri kalastaa taas päivittäin. Tänä aamuna saaliiksi tuli yksi hauki, kahdeksan ahventa ja yksi siika.

Siian graavasin, vaikka oli pikkuinen. Saa siitä yksien leipien päälle graavikalaa.

Osan ahvenista pussitin toistaiseksi jääkaappiin. Jos taas huomenna tulee näin paljon saalista, laitan sitten osan pakasteeseen.

Lounaalla söimme keitettyjä uusia perunoita, itse tekemääni remoullade-kastikkeen tyyppistä soossia sekä ihan vaan pannulla paistettuja, suolalla, tilillä ja pippurilla maustettuja ahvenfileitä. Ja vähän pakasteesta löytyneitä papuja.

Illaksi päätin sitten panostaa enemmän.Jotain pitäisi keksiä hauesta. Löysinkin kivan hauki-skagenburgerin reseptin:

https://www.vaasan.fi/reseptit/hauki-skagenburgeri/

Sämpylät

Leivoin ensin neljä hampurilaissämpylää tällä reseptillä: 

1.5 dl maitoa (lämmitettiin kädenlämpöiseksi)

2 tl kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 kananmuna

1,5 rkl voita (sekoitettiin pehmeänä nesteeseen)

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Vaivasin taikinaa tovin pöydällä ja jätin nousemaan. 1,5 tunnin päästä leivoin taikinasta neljä sämpylää ja jätin taas kohoilemaan.

Voitelin sämpylät sitten vähän vedellä laimennetulla kananmunalla ja ripottelin vielä seesaminsiemeniä päälle. 


Uunissa 200 asteessa olivat noin 10 minuuttia.

Skagen

Söimme toissapäivänä Tukholmassa herkulliset skagenleivät, joten rima oli nyt vähän korkealla. Paria netistä löytynyttä reseptiä yhdistellen onnistuin kuitenkin mielestäni ihan ok.

Katkarapuja 170 g (pussillinen)
Pieni punasipuli pienenä silppuna
Tilliä noin 2 rkl silppuna
0,5 dl majoneesia
0,5 dl ranskankermaa
1 tl Dijonsinappia
Suolaa ripaus
Mustapippuria ripaus



Haukipihvit

Alkuperäisessä hampparireseptissä käytettiin valmispihvejä, mutta minä tein pihvit itse. Jauhoin haukifileet mössöksi koneella. Samalla koneella pienensin sipulin, valkosipulinkynnen, sekalaisia yrttejä (tilliä, kevätsipulia, minttua), vähän kinkkua, juustoraastetta, loppupurkin ranskankermaa, vähän korppujauhoja, pari kananmunaa, suolaa, pippuria, tilliä ja kalamaustetta. Tuloksena oli aika tanakka kalamureketaikina, josta sai helposti muotoiltua pihvit. Ripottelin leivinpaperille korppujauhoja, päälle kalamassaa ja taas pinnalle korppujauhoja. 


Paistoin pihvit pannulla ja sämpylät uunissa. 


Tuli kyllä hyvää. Yksi hampurilainen riitti mainiosti, joten kaksi sämpylää ja kaksi pihviä jäi huomiselle.

Pihvin ja skagenin lisäksi hampurilaisen väliin tuli ohuita retiisin siivuja sekä salaatinlehtiä.

Vettä ja valkoviiniä juomana.

Hyvää oli ja nälkä siirtyi taas eteenpäin, kuten pappani tapasi sanoa.



Jälkkäriksi vähän itse tehtyä lakritsijäätelöä. 


 

 



Kommentit