Aamulla verkoissa oli kaksi haukea ja iso määrä ahvenia. Päätin tehdä hauista ruoan, etteivät jää käyttämättä, ovat kuitenkin ruotoineen työläämpiä aineksia ahveniin verrattuna.
Lounaaksi syötiin eiliseltä jääneitä ruokia. Irrottelin kahden hasselbackan perunan siivut irti ja paiston pannulla lisäämättä mitään mukaan. Mikrossa lämpeni loppu kantarellimuhennos ja ahvenpaistos.
Ylelliseksi lounaan teki toissapäivänä graavaamani siika, josta riitti molemmille kahdelle leivän puoliskolle.
Siivosin välillä mökin ulkohuussin ja pesin pari koneellista pyykkiä pulsaattoripesukoneella. Lähinnä pyykissä oli mökin pyyhkeitä, jotka tuoksuivat talven jäljiltä ummehtuneelta. Sitten aloin askarrella haukifileiden parissa.
En ole ainakaan vielä oppinut poistamaan hauen y-ruotoriviä. Yritin taas. Vaikka kuinka yritin liu'uttaa fileointiveistä ruotoja pitkin, jäi kalaa kuitenkin ärsyttävän paljon kiinni. Ihan kivan määrän sain ainakin melkein ruodottomia suikaleita irti kuitenkin. Kuvassa niiden joukossa on jo raastettua inkivääriä.
No, en halunnut heittää kalaa hukkaan, vaan laitoin ne ruotopalat kiehumaan ehkä noin 1,5 litraan vettä ja hujautin mukaan myös sipulin lohkoina, suolaa ja valkopippuria. Parinkymmenen minuutin kuluttua nostelin kalanpalat pois ja siivilöin liemen. Hyvältä maistui. Liemi tulee toimimaan huomisen kalakeiton pohjana.
Todellinen hermoharjoitus on nyppiä ruodot pois kypsästä kalasta. Lopputuloksena on (taas on todettava, että ainakin melkein) ruodotonta kalamössöä.
Huomenna teen kalakeiton tuosta kypsästä kalasta. Varmaankin lisään mukaan myös ahventa, sitä kun on jääkaapissa iso määrä. Ja huomisaamun saalis jää vielä nähtäväksi.
Haukicurry
Teki mieli jotain vaihtelua kalaruokiin ja lähdin miettimään. Päädyin aasialaiseen makumaailmaan, siihen sopivia mausteita kun on tullut hankittua tänne mökille. Näistä aineksista tein ruoan:
Kaksi isohkoa tomaattia
Pilkoin tomaatit pieniksi paloiksi ja pyörittelin tovin kattilassa oliiviöljyssä.
Puolikas makeasta sipulista ja yksi valkosipulinkynsi silputtuna pääsi mukaan kattilaan.
Sekoittelin erilaisia mausteita kuppiin:
Suolaa 1 tl
Juustokuminaa 1 tl
Kanelia 1 tl
Mustapippuria n. 0,5 tl
Kardemummaa 1 tl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Korianterinsiemeniä 1 tl
Currya 1 tl
Kurkumaa 1 tl
Sitten lopetin, kun pelkäsin menevän jo överiksi. Kippasin mausteet kattilaan kasvisten seuraksi ja mahtava tuoksu levisi mökkiin.
Vähän ajan päästä lisäsin kattilaan yhden tölkin pizzoja varten ostettua tomaattimurskaa, yhden tölkin kookosmaitoa ja tursauksen tomaattipyrettä tuubista.
Annoin sitten hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Tähän saakka valmistelin ruokaa iltapäivällä.
Ruokailun lähestyessä pistin riisiä kiehumaan ja kuumensin curryn uudelleen.
Ruodotonta haukea oli silloin päivällä tullut yhteensä 450 g. Haukipalat olivat olleet jääkaapissa inkiväärimurskan kanssa odottamassa loppuhuipennusta. Inkivääriä oli noin 1,5 tl. Puristin siinä myös yhden pienen ja ruppanan sitruunan mehut. Lisäsin uudelleen kuumentuneeseen curryyn kalan, inkiväärin ja sitruunamehun ja annoin kiehua kymmenisen minuuttia.
Alma-koiran turkista etsittiin välillä punkkeja (ei löytynyt, paukamat tulkittiin hyttysenpistoiksi) ja siinä tohinassa curry pääsi palamaan pohjaan. Onneksi palaneen maku ei ehtinyt siirtyä ruokaan. Pääsi kyllä vähän ärräpäitä siinä kohtaa.
Jasmiiniriisi kypsyi myös ja pääsimme myöhäiselle illalliselle!
Kommentit
Lähetä kommentti