Olen itse vielä lomalla, vaikka mieheni aloitti jo työt. On siis hyvää aikaa toisaalta lepäillä, toisaalta tehdä herkkuruokia.
Sekoittelin massan ja muovailin lihapulliksi. Tämä oli mukavan tuntuinen mureketaikina ja lihapullista tuli helposti kauniita. Tästä annoksesta tein 20 lihapullaa.
Yksi ennen eilistä kauppareissua päättämäni resepti oli marokkolaiset lihapullat. Päivän aikana sen kaveriksi valikoitui nettiä selaillessani couscous-kasvislisäke sekä marokkolainen batbout-leipä.
Äsken söimme ja kehuja tuli.
Näin kaikki tehtiin:
Marokkolaiset, mausteiset lihapullat
Tein lihapullat aamulla. Kastikkeen tein tosin vasta juuri ennen ruokailua, eli lihapullat olivat päivän jääkaapissa.
Hienonsin yhden punasipulin ja pari valkosipulin kynttä.
Ohjeessa kehoitettiin paahtamaan ½ tl kuminansiemeniä. Aika vähältä se näyttää tuossa paistinpannulla.
Heitin, ohjeen vastaisesti, sipulit pannulle paahtuneiden kuminansiementen joukkoon. Lisäsin ehkä puoli desilitraa vettä, joka haihtui hetkessä, mutta pehmensi sipuleita.
Suuremmat lihapullamäärät paistan yleensä uunipellillä, mutta nämä päätin kypsentää pannulla, puolet kerrallaan. Lihapullat pysyivät hyvin koossa pyöritellessäni niitä.
Laitoin lihapullat tämän jälkeen jääkaappiin. Parasta olisi toki tehdä ne juuri ennen ruokailua, mutta koska annoksessa oli niin monta eri elementtiä, päätin helpottaa iltaani valmistamalla nämä etukäteen.
Kastikkeen tein sitten ennen ruokailua ja lämmitin lihapullat pannulla kastikkeessa.
Niiden resepti löytyy täältä: https://www.valio.fi/reseptit/marokkolaiset-mausteiset-lihapullat/
Marokkolainen batlout-leipä
Päätin kokeilla tehdä marokkolaista leipää aterialle. Löysin batlout-leivän reseptin ja koska minulta löytyi myös reseptissä mainittuja mannaryynejä, päätin kokeilla. Taikinaa ja leipiä kohotettiin yhteensä noin 45 minuuttia, minulla taisivat olla pöydällä vähän yli tunnin. Tein nämä iltapäivällä vähän ennen ateriaa.
Taikina muovautui helposti, leipäset oli myös helppoa painella muotoonsa. Tein kuusi leipää, ohjeessa puhutaan viidestä. Täällä ei muuten yllätyksekseni ollut vehnäjauhoja, joten nämä on leivottu pizzajauhoista, joista osa on durum-vehnää.
Paistoin leipiä ensin kuivalla, kuumalla pannulla, mutta päädyin lisäämään pannulle vähän rasvaa, jolloin leipiin tuli mielestäni kauniimpi pinta.
Pinosin paistetut leivät peräkkäin ja peitin koriin kankaalla. Näin ne pehmenivät mukavasti syötäviksi ateriaan mennessä.
Resepti on täällä: https://myllarin.fi/resepti/batbout-leipa/
Couscous-kasvislisäke
Lihapullien reseptissä ehdotetaan lisäkkeeksi couscousta. Löysin sitten tämän reseptin ja kokeilin.
Alku meni hyvin. Keitin vettä, kaadoin couscousin joukkoon ja siirsin sivuun. Paistoin pannulla paprikaa ja sipulia.Sitten tajusin, että tämä olisikin pitänyt tehdä juuri ennen ateriaa, eikä pari tuntia ennen. Sekoitin kyllä kasvikset couscousin joukkoon. mutta tässä vaiheesssa ruoka olisi pitänyt tehdä saman tien valmiiksi.
Minulla couscous-kasvisseos ehti jäähtyä, joten kun kaadoin sen ennen ateriaa pannulle lämpenemään ennen appelsiinimehun ja jogurtin lisäämistä, koko mössö paksuuntui ja varmaan vähän ylikypsyi.
Siinä samalla tein sitä lihapullien kastiketta, joten oli vähän härdelliä.
Ateria
Koska aterialle osallistuvilla perheenjäsenillä on vähän toisistaan eroavia mieltymyksiä, laitoin lihapulla-annokseen kuuluvat granaattiomenen siemenet ja mintun sekä couscousiin kuuluvan fetan ja korianterin tarjolle erikseen. Pöydässä kaikki saivat rakentaa mieleisensä kokonaisuuden.
Aterian jälkeen totesimme, että lihapullat ja leipä olivat hyviä. Couscous maistui kaikkien mielestä vähän turhan makealta, ehkä sen appelsiinimehun vuoksi. Mutta nämä ovat toki makuasioita!
Kommentit
Lähetä kommentti