Miesväki oli ostanut jauhelihaa ja mietin, mitä siitä voisi tehdä ainaisten pastakastikkeiden tilalle. Löysin sitten ihanan perinteisen näköisen jauhelihapiirakan ohjeen. Äiti teki suunnilleen tällaisia lapsuudessani paljon.
Taikina humpsautettiin pellille. Ensin leivinpaperi taikinan päälle, sitten pelti alassuin siihen ja koko kasa ympäri.
Resepti löytyy täältä: https://www.valio.fi/reseptit/jauhelihapiirakka/
Kaikki muut tarveaineet löytyivät kaapeista, mutta voita ei ollut tarvittavaa 500 grammaa. Poika kävi pyynnöstäni kaupassa. Vähän hirvitti tuo voin määrä, mutta sitten mietin, että olen ostanut kymmeniä kertoja voitaikinaa kaupasta ja onhan niissäkin hurjasti voita. Eli antaa mennä nyt tämän kerran.
Tähän tehtiin peruna-voitaikina. Enpä ole sellaista koskaan tehnyt.
Keitin aluksi 500 grammaa perunoita. Oikein punnitsin ne.
Ohjeen mukaan taikina tehtiin raastetusta perunasta, vehnäjauhoista ja voista.
Perunanraastaminen ei kyllä oikein sujunut. Muusia tuli. Olivatkohan perunat liian kypsiä? Mutta ei sillä taikinan syntyä ajatellen tuntunut olevan mitään väliä.
Ohjeen mukaan taikinan ainekset nypitään yhteen. Minä kaivoin koneen esille ja laitoin puolet kaikista aineksista kerrallaan pyörimään. Taikina syntyi hetkessä.
Kaavin pehmeän taikinan kulhosta leivinpaperin päälle ja painelin suorakaiteen muotoiseksi. Sitten jääkaappiin. Sen huomasin myöhemmin kauliessani taikinaa, että se olisi voinut olla kauemminkin kylmässä. Tämän voisi siis hyvin tehdä parikin tuntia ennen piirakan kokoamista.
Laitoin 5 kananmunaa kiehumaan ja toisessa kattilassa ohjeen mukaisen pienen riisipuuron alulle. Mieheni tuli vahtimaan puuroa.
Pilkoin sitten muutaman kevätsipulin palasiksi (ohjeessa puhuttiin kahdesta suuresta sipulista, mutta näitä oli pöydällä). Kypsensin jauhelihan ja sipulit pannussa. Mausteiden kohdalla en seurannut ohjetta ihan tarkkaan, vaan lisäsin suolan ja pippurisekoituksen lisäksi myös paprikajauhetta, Garam Masalaa ja jotain pastalle tarkoitettua sekoitusta.
Sekoitin sitten kypsän puuron mukaan.
Kovaksi keitetyt kananmunat vielä massan joukkoon ja sitten koko juttu jähtymään.
Puolitin jääkaapissa olleen taikinan ja laitoin toisen puoliskon hetkeksi pakastimeen todettuani taikinan olevan vielä aika lämmintä.
Ohjeessa oli kuva pienestä, pyöreästä vuoasta, mutta puhuttiin kuitenkin uunipannusta ja leivinpaperista. Kaulitsin taikinaa tuollaisen leivonta-alustan päällä ja helposti sen sai uunipellin kokoiseksi. Päätin siis tehdä pellillisen piirakkaa.
Täytettä oli juuri sopivasti pellilliselle. Päälipuolen taikina kaulittiin samalla tavalla leivonta-alustalla ja käänsin sen sitten notkealla ranneliikkeellä piirakan päälle. Taittelin päällisen reunoja pohjan alle ja yritin tehdä piirakasta nätin. Taikina oli niin pehmeää, että sitä sai helposti muovailtua vielä reunoissa.
Leikkelin liikoja reunoilta pois ja muovailin niistä lehtiä piirakan päälle. Koko hoito voideltiin kananmunalla ja sitten uuniin.
Paistoin piirakkaa noin 24 minuuttia. Ja siinä se nyt on:
Hyvin leikkautui ja hyvältä maistuu! Kaveriksi salaattia!
Kommentit
Lähetä kommentti